In alle regio’s van de wereld maken contante betalingen nog altijd verreweg het grootste deel uit van alle financiële transacties. De hoeveelheid cash in omloop, zowel absoluut als relatief ten opzichte van bruto binnenlands product (BBP), neemt alleen maar toe. Sinds 2011 doet G4S al onderzoek naar het gebruik van contant geld en laat het zien dat de geldmarkt in transitie is.Het allereerste G4S Cash Report dateert al uit 2011. Bijzonder feit is dat de huidige versie de allereerste wereldeditie betreft.

Het ‘World Cash Report’ bevat data van 47 landen, die samen goed zijn voor 75 procent van de wereldbevolking en meer dan 90 procent van het mondiale BBP. De uitkomsten tonen aan dat de vraag naar contant geld wereldwijd blijft groeien, en dat tegelijkertijd ook de elektronische betaalmogelijkheden, zoals bankpassen, creditcards en mobiel betalen, toenemen. De hoeveelheid cash ten opzichte van het BBP is over alle continenten gezien toegenomen: van 8,1 procent in 2011 tot 9,6 procent in 2016.

Het rapport belicht de verscheidenheid aan betaalgewoontes in verschillende wereldregio’s en individuele landen. Zo wordt in Europa nog altijd 79 procent van de betaaltransacties op verkooppunten contant afgedaan. Ook in andere continenten is het aandeel cash betalingen nog altijd zeer hoog.

Contant geld blijft van fundamenteel belang in de wereldeconomie

“Contant geld blijft van fundamenteel belang in de wereldeconomie”, aldus Paul van der Knaap, ‎Managing Director Cash NL bij G4S. “Ons onderzoek laat zien dat, in tegenstelling tot wat velen denken, de vraag naar cash wereldwijd toeneemt, zowel in absolute zin als in verhouding tot het BBP. Mensen vertrouwen cash; je kunt er vrijelijk over beschikken en het is overal te gebruiken. Het is privé, kan niet worden gehackt en het is tastbaar – door deze unieke eigenschappen blijft het voor mensen over de hele wereld een belangrijke waarde vertegenwoordigen.”

Download hier het G4S World Cash Report (pdf)

Kijk voor meer informatie ook op www.g4scashreport.com