Jaarlijks wordt er aandacht gevraagd voor veiligheid tijdens de week van deveiligheid. Want, met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Hoe kun je veilig omgaan met contant geld om risico’s op criminaliteit te verkleinen? We geven je graag 5 tips.

TIP 1: Zorg dat je nooit alleen opent of sluit!
Een werknemer die een winkel in zijn eentje opent en sluit, staat er alleen voor als er iets gebeurt. Zorg dat er een extra personeelslid is of wees er zelf bij als de zaak opent of sluit.  Het is ook mogelijk om op afstand een extra oogje in het zeil te houden vanuit bijvoorbeeld de alarmcentrale. Op afstand kan je winkel, parkeergarage of bedrijfspand geopend en gesloten worden. Zorg er ook voor dat de ingang duidelijk verlicht is. Zo zorg je voor een veiligere omgeving voor je werknemers.

TIP 2: Tel je geld niet in het bijzijn van klanten
Als je een sealbag klaarmaakt voor een storting, tel dan nooit je geld in het bijzijn van klanten. Tel het geld in het kantoor of als de winkel gesloten is en berg de sealbag veilig op in een kluis.

TIP 3: Room biljetten af
Zorg ervoor dat biljetten van €50,00 en hoger direct worden afgeroomd bij de kassa. Door biljetten met een hoge waarde niet in de kassa, maar in een aparte slimme kluis direct af te storten, is het bedrag wat in je kassa zit lager. Mocht er een overval zijn, dan is de buit voor de overvallers zo laag mogelijk. Met de slimme kluizen kun je ook meteen biljetten op echtheid controleren.

TIP 4: Informeer je medewerkers over het afstorten van geld   
Bespreek met de medewerkers hoe het contante geld afgeroomd wordt. Welke procedure hanteer je. Kent iedereen deze? Zodoende kun je ook met medewerkers bespreken wat te doen bij een greep in de kassa.

TIP 5: Denk bij een overval aan RAAK
Bij een overval moet je maar aan een ding denken: Het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en goed Kijken. Dit is de basis van de meeste overvaltrainingen. Praat hierover met je medewerkers. 

Voor meer tips kijk op www.deweekvandeveiligheid.nl .